Genel Anestezi ve Sedasyon Nedir?
Çocuklar için diş hekimine gitmek kimi zaman çok zor olabilir. Tedavi süreci ve diş hekimlerinden korkabilirler.
Çocuklar için diş hekimine gitmek kimi zaman çok zor olabilir. Tedavi süreci ve diş hekimlerinden korkabilirler. Bu durum travma yaşamalarına sebep olabilir ve tedavi süreci giderek zorlaşabilir. İşlemlerden önce genel anestezi ve sedasyon ile çocukları rahatlatarak daha rahat bir süreç geçirmeleri sağlanır.
Yapılma amacı tedavi esnasında görülebilecek ağrı, acı ve kusma gibi durumların önüne geçebilmektir. Aşırı korku ve endişe yaşayan hastalara da rahatlatmak için uygulanır. Hem yetişkinler hem de çocuklar için uygundur.
Genel Anestezi ve Sedasyon arasındaki farklar nelerdir?
Genel anestezi ve sedasyon farklı işlemlerdir. Genel anestezide, verilen ilaçlarla hasta tamamen uyutulur. Bilinci kapalıdır. Herhangi bir tepki veremez. Uyandığı zamanda tedaviye dair herhangi bir şey hatırlamaz. Anestezi sırasında solunum baskılandığı için hastanın solunum cihazı ile desteklenmesi gerekir.
Sedasyonda ise verilen ilaçlarla hasta uyku durumuna geçer ancak bilinci açıktır. Ağrı ve acı hissedilmez. Korku ve endişe hali ortadan kalkar. Sedasyonun farklı düzeyleri vardır.
Birinci düzey olan minimal sedasyonda kişi rahatlar. Uyaranlara tepki verebilir. Ağrı bölgesel veya lokal anestezi ile sağlanır.
İkinci düzey olan bilinçli sedasyonda ise hastanın bilinci minimal düzeydedir.
Üçüncü düzey sedasyonda bilinç baskılanır. Hasta uyku durumundadır ancak çevreye karşı da duyarlıdır.
Dördüncü düzey yani derin sedasyonda ise bilinç yüksek düzeyde baskılanır. Hasta ancak çok ağrılı ve tekrarlayan uyaranlara yanıt verir.
Ne zaman tercih edilir?
- Diş hekimi ve iğne fobisi olanlara
- Mide bulantısı, kusma gibi refleksler sebebiyle tedavi olamayanlara
- Çocukların diş hekimi ve tedaviye yönelik herhangi bir travmaları oluşmaması için uygulanabilir.