Tedaviler

Çocuğumu iş Çürüklerinden Nasıl Koruyabilirim?

Çocuğumu iş Çürüklerinden Nasıl Koruyabilirim?

Çocukların dişleri yetişkinlere oranla çürümeye daha yatkındır. Dişleri yeni süren çocuklarda diş çürükleri hızla ilerleyebilir. Bu durumun önüne geçmenin bazı yöntemleri vardır.

Çocukların dişleri yetişkinlere oranla çürümeye daha yatkındır. Dişleri yeni süren çocuklarda diş çürükleri hızla ilerleyebilir. Bu durumun önüne geçmenin bazı yöntemleri vardır.

Genç dişlerin yapısı asitlere karşı daha duyarlı olduğu için çürük oluşumuna ve ilerlemesine daha uygundur. Çocukları diş çürüklerinden koruyabilmenin en etkili yöntemi günde 2 defa diş fırçalamaktır. Dişler ilk sürmeye başladığı andan itibare çocuğa bu alışkanlık kazandırılmalıdır. Çocuklar ebeveynlerini örnek aldıkları için bu zaman diliminde ailelerin üzerine de önemli bir sorumluluk düşmektedir.

Diş çürüklerini tamamen engelleyen bir ilaç veya uygulama yoktur. Ancak koruyucu bazı uygulamalar vardır. Koruyucu fissür bu uygulamalardan biridir. 

Koruyucu Fissür Nedir?

Fissür, azı ve arka öğütücü dişlerde bulunan girintili çıkıntılı yapıya verilen isimdir. Yemek artıklarının fissürlerin arasına girmesi ve uzun süre orada kalmaları çürüklerin oluşmasını sağlar. İlk olarak bu bölgeler de hasar oluşur. Bakım yapılmazsa burada oluşan hasar giderek büyür.

Çocuklarda diş çürüklerinin oluşmasını engellemek amacıyla yapılır. Diş yüzeyi dezenfekte edilip tüm kalıntılardan arındırılır. Diş yarıklarına fissür akıtılır. Sıvı ve akışkan bir maddedir. Sıvının akmaması için donmasını sağlayan ışık işlemi uygulanır. Her bir diş için ortalama işlem süresi 3 dakikadır. İşlem tamamlandığında dişin yüzeyinde daha az girinti çıkıntı olur.

Sadece çocuklarda kullanılabilen bir yöntemdir çünkü süt dişlerine uygulanabilir. 3 yaş altına yapılması önerilmez. Arka dişlerin çıkmaya başladığı 6 yaş en uygun zamanlarıdır. 10 yaşına kadar da kullanılabilen bir uygulamadır.

Anestezi gerektirmeyen, ağrısız ve acısız bir işlemdir. Dişlerde herhangi bir değişiklik yapılmaz sadece yüzeyine “fissür sealant” olarak adlandırılan akışkan bir madde sürülür.

Flor Uygulamaları

Flor uygulaması ise 2 yaşından itibaren yapılabilen bir uygulamadır. Diş yüzeyine florlu jel uygulanması işlemidir. Tedavi, koruyucu fissürler gibi kısa sürer ve herhangi bir ağrı ve acı hissedilmez. Florlu jellerin devamlılığının sağlanabilmesi için 6 ayda bir kontrol ettirilmeleri gerekir. 

Çürükten koruyucu uygulamalar, ilk defa diş hekimi ile tanışan çocuklarda travma yaratmaması için önemli uygulamalardır. İlerleyen süreçlerde diş çürüklerinin oluşmasının da büyük oranda önüne geçilmiş olur.